Frequently Asked Questions

Change of Cluster Financial Arrangements
	Question
	Answer

	1.  How do we calculate the amount of cluster surplus balance we hold in our school revenue account if we have to do this before the end of the financial year?

	Schools should use the projection of balances “Year End Projection Template” within the Star Accounts package – see Section 17 Reports from the Star Accounts User guide.  Please select the cluster funds option, and complete for payments due before the year-end, including salaries.  The template will calculate a figure for the projected balance.

A cluster BCR may also be used for this purpose, but please ensure all outstanding payments due before year-end are accounted for.



	2.  Schools spend cluster funds over an academic year, so why can’t balances be allowed to follow the same pattern?
	All funds, including cluster funds, are now allocated to schools on a financial year basis, and there are no longer any academic year grants.

Schools are therefore expected to account for all income and expenditure within the financial year, and balances may only be carried forward within the valid criteria as listed within Norfolk’s Scheme for Financing Schools.


	3.  Why do we have to move the cluster balances back to the chair when we need it in my school budget to pay for staff and other commitments next financial year?


	Schools will not be allowed to carry forward cluster balances at the end of the financial year as they are outside the balances analysis mechanism.  If they are not moved back to the cluster chair (or nominated fund-holding school if this is not the chair), and subsequently moved to the new cluster cost centres, there would be a risk that schools would have the cluster balance removed for redistribution.
Where schools have correctly analysed cluster receipts and payments using the cluster subjective analysis codes, but have not actioned a recharge to move balances before the end of the financial year, the LA will move those balances automatically to the new cluster cost centres.



	4.  What happens to any cluster balances on individual school revenue budgets that haven’t been coded to cluster subjective analysis codes, and haven’t been recharged to the cluster chair by the end of the financial year?
	It is likely that there may be some schools where there will be balances on individual revenue budgets that relate to cluster activity, but that haven’t been coded to cluster subjective analysis codes.  These sums will not have been identified as cluster balances and recharged back to the cluster chair (or fund-holding school). 
These sums will be deemed to be part of the schools main revenue budget, and will be subject to the balances analysis mechanism.  Please note: holding balances for cluster purposes is not a valid criteria.  Schools are therefore strongly advised to ensure that cluster balances are correctly identified and recharged back to the cluster chair (or cluster fund-holder).



	5.  We are being asked to return any unspent cluster funds to the chair school before the end of March 2012.  Will we be able to do this again at the end of next financial year?


	No.  This is a transitional arrangement as we move from the previous way of accounting for cluster funds to the new way.

From April 2012 onwards, separate cluster codes will not be used within individual school budgets.  Therefore, any funds transferred from the cluster to individual school budgets will become part of the receiving school’s revenue budget, and must be spent in the year in which the funding was received.



	6.  How will the cluster know what the balances are, especially where individual schools will need sums returned to pay for staff in the summer term?


	Cluster chair schools will be written to individually with a schedule of balances that have been recharged from schools at year-end.

Where sums have been identified by individual schools and recharged prior to year-end, those schools should keep a note of the sum recharged as the LA will not itemise these sums within the schedule.



	7.  If the cluster chair (or fund-holding) school is changing from April 2012, should schools give the balances to the outgoing chair or the incoming one?
	All balances should be transferred to the current cluster chair (or fund-holding) school, even if this is to change in the new financial year.  We will be moving all the cluster balances from the chair cost centre to the new cluster cost centre after the year-end closedown.

Future year allocations will also be coded to the new cluster cost centres, not the chair school’s revenue cost centre.



	8.  Who should be signatories on the new cluster bank accounts?
	This is for individual clusters to agree, but should be set following good practice guidelines, and to ensure efficiency.  For instance, it may be most practical to have the same signatories as for the cluster chair’s school accounts.



	9.  Does the cluster need to have its own finance policy, finance committee, monthly BCRs, statement of internal control, School Financial Value Standard (SFVS), internal audit, archiving of 7 years accounts etc?
	It would be good practice to have a cluster finance policy with clearly set responsibilities and delegated authority to spend etc.  Each cluster will need to have a committee with clear terms of reference, to receive and discuss BCRs and monitoring reports.

The cluster chair school will be attaining SFVS and receiving internal audits, and the cluster funds will be covered during these processes.

All records should be archived in line with statutory requirements, in the same way that they currently are.



	10.  Is it expected that the cluster sets a budget?
	Yes, with effect from 1 April, 2012, we will expect clusters to be setting budgets, and the new budget planning software includes the cluster cost centres.  Cluster chair schools will be contacted separately by their Finance Support Officers to discuss this requirement.

 

	11. Will posts paid for from cluster funds e.g. PSAs, ESCs etc need to be coded to the cluster cost centre?
	Not initially.  We envisage that posts will initially stay coded to individual school budgets.  Those schools will receive funding to cover the cost of the post from the cluster cost centre.  It will then become part of the school’s revenue budget.
As the requirement of Consistent Financial Reporting (CFR) requires cluster staff to be reported separately from school staff, we anticipate that, over time, clusters will transfer staff coding to  the cluster cost centre.  As all staff must legally have a named school as their employer, we envisage that these staff will be deemed to be employed by the cluster chair school. 



	12.  With SEN funding being allocated via clusters from September 2012, what happens with the coding of staff employed from this pot of money?


	SEN funding will begin being distributed via clusters from September 2012 onwards.  It will be for clusters to decide how the funding is allocated to individual schools.
However, once the funding has been recharged to an individual school, it becomes part of that school’s revenue budget, and they will be responsible for deciding how to use those funds to support pupils.  


	13.  What happens if schools are employing staff funded by the cluster, and their employment ceases? Who pays for any staffing adjustment costs?

	If a post ceases to be required, the employing school will follow the usual staffing adjustment process.  The staffing adjustment will be RAG-rated in the same way as all other staffing adjustments in order to determine any LA support for the cost of those adjustments.
In the case of posts working across the cluster, the same principle applies, except where the funding continues, but the cluster (or one/some schools in the cluster) decide to ‘opt out’ of employing the post.  In these cases, the LA would seek to recover any staffing adjustment costs.



	14.  Will guidance on cluster accounting be issued?
	Yes, we have a work and finish group looking at the various issues with regard to the change of cluster administration and governance.  This group includes representatives from all areas of the LA, including HR, advisory colleagues, SEN colleagues as well as finance.  The guidance notes will be presented to the Finance Consultative Group and LDD sub-group prior to being issued to schools.


	15.  It takes some time to open new bank accounts.  Will the new accounts be up and running before 1 April?  If not, how will the new clusters operate until they get money in their accounts?

	Staff in the Schools Finance Team have been liaising with cluster chair schools in order to complete all the necessary processes to open the new bank accounts in time for the new financial year, as long as we receive the mandates in a timely manner.

However, most of the transactions to and from clusters will be by journal recharge, and will not have any impact upon bank accounts. This means that there is no need for any delay in the transferring of funds from cluster to schools.

	16.  We are concerned that cheques from the cluster cost centre to schools will not clear at the bank before payments to staff have to be made, meaning that bank accounts may go overdrawn.


	Clusters should never make payments to schools by cheque.  All transferring of funds should be actioned by journal recharge, with the actual transfer being completed by Schools Finance Team staff at County Hall, with the transactions then being downloaded to the cost centres involved.  These transactions will therefore have no impact upon any bank balances.

All staff payments must be made via payroll; they should never be by cheque from a school bank account.

Where transfers of funds are being made to Academy schools, cluster chair schools must still submit a journal recharge request form and the LA will make the payment to the Academy on behalf of the cluster via the advances mechanism.

 

	17.  Will the clusters be required to purchase an SLA from the Schools Finance team?
	Yes, there will be 3 levels of service for clusters.

The basic service covers the cost of supporting a separate data file, and includes all support calls (but excludes site visits).  The cost of this is £600 p.a.

The standard service is the basic plus up to 2 site visits, and costs £950 p.a.

The enhanced service is the basic plus up to 4 site visits, and costs £1300 p.a.

However, as a transitional arrangement in year 1 of the new cluster arrangements, clusters will not be charged for the basic level service.  However, any site visits must be paid for at the normal charge rate.



	18.  Is further guidance available?


	Further detailed guidance will be issued to schools in due course.


